podle typu
16. 4. 2009
- BAVAROIS-je alkoholický nápoj s horkým mlékem.
- BOWLES -se připravují ve speciální míse - terině. Obsahují vždy alespoň jednu složku sycenou kysličníkem uhličitým, některý druh ovoce, kvalitní likér nebo i byliny. Připravují se předem. Podávají se v šálcích na bowli a se lžičkou. Neměly by přijít do styku s ledem.
- BUCKS- se připravují přímo ve sklence, v níž se podávají. Při jejich přípravě se zásadně nepoužívá cukr. Původně se do tumbleru ručně vymačkala čtvrtka citronu a vhodila do sklenice, přidala se lihovina, led a vše se doplnilo zázvorovou limonádou. Dnes se používají i jiné nealkoholické nápoje. (Některé bucks jsou nazývány taylors podle jednoho z nich - buck na bázi skotské se jmenuje Mamie Taylor.)
- COBBLERS- jsou typické přípravou přímo ve sklence, jíž říkáme goblet, nebo v tumbleru. Nejprve naplní jemně mletým nebo vločkovým ledem, přidají se složky podle receptury (typické je víno, likéry a minimální množství citrusových sirupů. maximálně 1-2 střiky) a promíchají se barovou lžičkou, dokud se neobjeví ojínění. Zdobí se sezónním ovocem a snítkou máty peprné, přikládá se lžička a brčko.
- COCKTAILS -jsou typické objemem jedné porce (max. 7 cl) a sklenkou, jíž se říká koktejlka. Připravují se v míchací sklenici (případně ve džbánu) nebo v šejkru a do sklenky se nalévají přes sítko (strainer). S ledem (on the rocks) se podávají jen na výslovné přání.
- COLADAS- jsou vlastně tropicanas zjemněné kokosovým mlékem.
- COLLINSES- jsou nejdelší z míšených nápojů. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl až 50 cl. V nich se odměří kolem 2-3 cl cukrového sirupu, přidá se šťávy ze středně velkého citronu (asi 4 cl) a 8 cl lihoviny, promíchá se barovou lžičkou, pak se přidá několik kostek ledu, doplní se předchlazenou sodovkou, nápoj se znovu opatrně promíchá a podává. Collins se zdobí plátky citrusů a třešní, přikládá se brčko. Vytvořily doknce „rodinu“, jejíž „příbuzní“ dostali jména podle použitých bází. Colonel Collins (bourbon whisky), Mike Collins (irská whisky), Pedro Collins (kubánský rum), Jack Collins (calvados), Pierre Collins (koňak), Sandy Collins (skotská).
- COOLERS -se podávají ve velkých tumblerech, do nichž se vloží spirála z celého citronu nebo pomeranče, někdy obě; jeden konec se zavěsí přes okraj sklenky. Zasypou se kostkami ledu, odměří se lihovina (někdy víno, nebo dokonce nealkoholický sirup) a vše se doplní syceným nealkoholickým nápojem. Citrusová šťáva se používá, je-li bází sladký likér - potom se ovšem vyhýbáme cukru.
- CRUSTAS -jsou podávány ve středně velké sklence na víno (případně tzv. old fashioned glass), která se nejprve opatří cukrovou krustou. Poté se do ní vloží spirála ze středně velkého citrónu (nebo masivní závitek citrónové kůry).
- DAISIES- se zpravidla připravují v šejkru z 1 dílu malinového sirupu, 2 dílů citrónové šťávy a 4-8 dílů lihoviny. Zastřikují se sodovkou, zdobí koktejlovou třešní. Podávají se v menších tumblerech nebo v delmonico glass, případně v menších gobletech a přikládá se lžička a brčko.
- EGG NOGS- mohou být studené i teplé. Při míchání studeného nápoje se v šejkru protřepe vejce s cukrem a lihovinou, směs se nalije do velkého tumbleru, dolije studeným mlékem a aromatizuje strouhaným muškátovým oříškem. Teplý egg nog vzniká odlišně: do tumbleru se vloží žloutek a cukr a promíchají se vidličkou. Za neustálého šlehání vidličkou se pak přidá horké mléko a konečně lihovina a strouhnutý muškátový oříšek.
- FANCY DRINKS -jsou nápoje připravované podle vlastní fantazie jak v chuti, tak ve způsobu podávání.
- FIXES -se připravují v malých tumblerech, jež se nejprve vrchovatě naplní mletým nebo vločkovým ledem. Pak se do nich odměří 1 díl Cherry Brandy, 2 díly citrónové šťávy a 4 díly lihoviny. Dobře se promíchá a na hladinu se opatrně položí silnější řez citronu o průměru jen o něco menším, než je průměr sklenky. Přikládá se brčko. (původní fixes vyžadovaly ananasový džus.)
- FIZZES- se připravují v šejkru z 1 dílu cukrového sirupu, 2 dílů citrónové šťávy a 4 dílů lihoviny. Podávají se v tumblerech, v nichž se po nalití atakují sodovou vodou či jiným nápojem, který obsahuje oxid uhličitý. Protřepávají se buď do ojínění šejkru, nebo do typického měkkého zvuku ledu.
- FLIPS -obsahují povinně žloutek Jsou velmi choulostivé na zředění vodou z použitého ledu, protřepávají se proto velmi krátce a energicky. Podávají se ve flipovém poháru. Nad nápojem se strouhne muškátový oříšek.
- FRAPPÉS- se podávají v poháru na šumivé víno nebo v koktejlové sklence naplněné jemně mletým nebo vločkovým ledem. Do poháru se odměří lihoviny (obvykle likér) a přiloží se lžička a brčko. (Typické frappés jsou s anýzovým nebo mátovým likérem.)
- GANACHE -je horká čokoláda, podávaná v porcelánovém šálku.
- GRALÉS- se liší od předešlé skupiny ledem. Používají se ledové kostky a přikládá se karafa s čerstvou vodou. (Pokud se sklenka předem preparuje střikem angostury či Bitter Orange, jmenují se tyto nápoje Straights.)
- GROGS- jsou teplé míšené nápoje, připravované v nádobě z varného skla. Skládají se z cukru, někdy z citrónové šťávy a vždy z lihoviny a vody. Směs surovin se přivede těsně pod bod varu (nevaří se!), nalije do vhodných sklenek z varného skla (nejlépe s ouškem) a přiloží se lžička.
- HIGHBALLS -jsou dlouhé míšené nápoje, jež obsahují lihovinu nebo fortifikované víno a nápoj sycený kysličníkem uhličitým, případně barvicí nebo ochucující složku. Zásadně však neobsahují ani kapku jakékoli citrusové šťávy. Na 1 díl báze počítáme maximálně 4 díly ostatních ingrediencí včetně ledu. Podávají se v highball glass.
- HOCK- znamená přítomnost vína v nápoji.
- ICE-CREAM-FRAPPÉS- se připravují buď v šejkru. Skládají se z 1-2 porcí ovocné zmrzliny a dalších součástí. Podávají se ve vysokých tumblerech a přikládá se dlouhá lžička a brčko.
- JULEPS -dominuje máta peprná. Sklenky i míchací pomůcky by se měly udržovat v chladu, nejlépe v mrazicím boxu, a neměly by se brát do holých rukou, aby se nesetřelo jejich ojínění. Z čerstvě utržené máty se používají jen mladé a neporušené lístky. Sladí se cukrovým sirupem, nikoli cukrem. Máta použitá ke zdobení se po opláchnutí a lehkém osušení pocukruje moučkovým cukrem. Led musí být jemně mletý.
- LEMONADES -jsou zpravidla nealkoholické míšené nápoje. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl, které se plní nejprve drceným ledem. Přidají se čerstvé citrusové šťávy a pitná sodová voda, promíchá se a ozdobí ovocem, někdy mátou peprnou. Přikládá se dlouhá limonádová lžička a brčko.
- MILK-SHAKES- jsou nealkoholické míšené nápoje, připravavané buď v šejkru, do něhož se vloží led, další suroviny a asi 15 cl mléka. Podává se v speciální sklenici nebo vyšším tumbleru. Nad nápojem se strouhne muškátový oříšek.
- MULLS -jsou kořeněná a oslazená vína, podávaná vlažná.
- NEGUS- je rovněž oslazené a okořeněné víno (často portské), které se ředí horkou vodou. Jméno je prý odvozené od plukovníka Francise Neguse žijícího za éry britské královny Anny.
- PICK ME UPS- se nazývají také vyprošťováky.
- POSSETS -obsahují oslazené a okořeněné mléko a horkou limonádu nebo víno, někdy vajíčka (egg-posset). Podávají se v tumbleru.
- POUSSE-CAFÉS -se tvoří z několika různobarevných likérů, destilátů, případně i nealkoholických nápojů, které se vrství podle své specifické váhy jeden na druhém. Podávají se ve speciálních sklenkách. Příprava vyžaduje opatrnost a zručnost při nalévání.
- PUFFS -jsou kombinací stejného dílu mléka a libovolného likéru v šejkru. Základ se nalije do sklenky na sour asi do dvou třetin jejího obsahu, doplní se sodovkou, rychle promíchá a podává.
- PUNCHES- jsou teplé i studené. Připravují se z ovoce, ovocných šťáv, vína, lihovin a koření většinou ve speciální terině na punč. Pro ochlazení studeného punče dáváme přednost velkému kusu ledu před ledovými kostkami, aby zředění bylo co nejmenší.
- RICKEYS -se podávají v tumblerech o obsahu kolem 20 cl. Původně neobsahovaly vůbec cukr. Základní předpis: šťáva z jedné limetky, 6-8 cl zvolené lihoviny (pokus není sladká, přidá se lžička cukrového sirupu) a 2 kostky ledu se dolijí sodovkou nebo minerálkou a podávají se s limonádovou lžičkou nebo míchátkem.
- SANGAREES -jsou vychlazená a oslazená vína, piva či likéry, které se podávají v tumblerech a před servisem se nad nimi strouhne muškátový oříšek. Sladí se většinou cukrovým sirupem.
- SHAMPARELLES (SCAFFAS)- jsou velká pousse-cafés podávaná ve sklenkách na sherry.
- SHOOTERS- jsou to v podstatě pousse-cafés. Pijí se naráz. Některé se připravují i v šejkru.
- SHRUBS -se připravují z ovocné šťávy, cukru a lihoviny i několik dní před podáváním. Ukládají se v dubových soudcích nebo kameninových džbánech. Základ se před podáváním ředí vychlazenou vodou a fortifikuje koňakem nebo rumem.
- SLAMERS -je společná technika konzumace. Skládají se zpravidla z lihoviny, k níž se přikládá jakýkoli nápoj obsahující kysličník uhličitý. Připravují se přímo ve sklence. Host si sklenku zakryje dlaní, několikrát s ní uhodí o pevný podklad, a jakmile nápoj vyšumí, rychle ho vypije.
- SLINGS- vycházejí z tohoto základního předpisu. Do highball glass se odměří 1 čajová lžička citrónové šťávy a asi 10 cl lihoviny. Vše se dolije sodovkou, minerálkou, případně i tonikem. Jsou teplé i studené. Doznaly značného uvolnění co do struktury a složení.
- SMASHES -jsou vlastně malé juleps, míchají se však v šejkru a podávají ve sklenkách na sour či na víno. Zdobí se ananasem, lesními plody, plátky citrusů a čerstvou mátou peprnou.
- SODAS- jsou velmi jednoduché. Do tumbleru střední velikosti se vloží několik kostek ledu, odměří lihovina sklenka se dolije velmi chladnou sodovkou. Ta se nejlépe přikládá v malých lahvičkách.
- SORBETS- se podávají v miskách na šumivé víno či ve sklenkách, jež mají zvýšené okraje. Naplní se asi do dvou třetin ledem (nebo se použije zmrzlina), ozdobí ovocem, přidá se lihovina a přiloží lžička a brčko. Ke zdobení se nehodí jablka, hrušky, citrusové plody a vinné hrozny.
- SOURS- se podávají ve sklenkách na sour nebo v koktejlových sklenkách. V šejkru se kombinují citrusové šťávy s cukrovým sirupem a lihovinou. Zdobí se řezy citrusů, koktejlovou třešní, někdy ananasem.
- SQUIRTS- jsou velmi sladké míšené nápoje z likérů nebo vína a čerstvého ovoce nebo ovocného sirupu.
- SWIZZLES- jsou nazývány podle speciálního míchátka, které se na jednom konci dobře otáčí mezi prsty a na druhé straně má jakási malá křidélka, se nápoj ve sklence nebo džbánu promíchává tak dlouho, až se dobře prochladí a stěny nádoby namrznou.
- TODDIES -se podávají většinou teplé. Jsou svou podstatou vlastně slings, vkládá se do nich plátek citrusu nebo řez jeho kůry a přidává se obyčejná voda.
- TROPICANAS- jsou osvěžující, lehce oslazené jihoamerické nápoje připravované nejčastěji z rumu a ovocných šťáv. podávají se s drceným ledem, zdobené ovocem, doplněné brčkem.
- TWISTS -se připravují v míchací sklenici z ovocných sirupů nebo nektarů, podává se v sektových miskách se zkroucenou citronovou spirálou.
- ZOOMS- obsahují 1 díl medu a 2 díly sladké smetany. Vše se protřepe v šejkru s 8 díly lihoviny a podává ve větší koktejlové sklence.