dělení určitých nápojů
2. 4. 2009
Dělení nápojů podle obsahu alkoholu
-
alkoholické
-
nealkoholické (soft drinks)
Dělení nápojů podle pozice vůči menu
-
před jídlem (before dinner drinks a pre dinner drinks) *aperitivy
-
po jídle (after dinner drinks) *digestivy
Dělení nápojů podle porce
-
krátké (short drinks) - obsah 10 cl
-
střední (medium drinks) - obsah do 20 cl
-
dlouhé (long drinks) - obsah 20 - 30 cl
Dělení nápojů podle obsahu cukru
-
suché (dry)
-
polosuché (medium dry)
-
sladké (sweet)
Dělení nápojů podle teploty
-
studené
-
teplé (hot drinks)
-
Báze dává koktejlu základní ladění, odlišuje ho od všech ostatních, založených na bázi jiné. Obvykle představuje nejméně 50 % skutečného obsahu nápoje, často dokonce kolem 75 %. Tradiční báze jsou gin, vodka, rum, tequila, whisky a brandy. Ve většině klasických koktejlů, se uplatňuje báze jedna, něteré jsou založeny na kombinaci dvou (např. gin a lehký kubánský rum).
-
Modifikátor dává koktejlu charakter, přidává bázi aroma (vermuty, různé aperitivní speciality), dodává jí příjemné hořkosti, prosazuje se ovocnou příchutí (ovocné džusy) nebo se projevuje jiným způsobem (cukr, smetana, vejce apod.). Nesmí v nápoji dominovat a přehlušit bázi. Často se kombinují.
-
Speciální ochucující a barvicí prvky se dávkují po kapkách a střicích. Patří sem i jedlé zdobicí elementy sloužící k dodatečnému dochucení nápoje nebo k vytvoření chuťového kontrastu, či naopak doplňku k nápoji (komplementární ozdoba.
-